Main Article Content

Abstract

Cempedak fruit is one of the fruits that contain beta-carotene. Its ripening technique is estimated to impact the content of beta-carotene in the fruit after being processed into jam. The purpose of this research is to find out the correct type of ripening to produce the best quality cempedak jam that contains positive beta-carotene. Beta-carotene testing uses UV-Vis spectrophotometry. Data were analysed using the One Way Anava test on SPSS Statistics 21. The results showed that there were significant differences in the beta-carotene content between cempedak jam using traditional ripening with cempedak jam which was ripened by carbide. The beta carotene content of cempedak jam that has been traditionally ripened (average value: 0.42) has a higher beta-carotene content than cempedak jam that has been ripened by carbide (average value: 0.22).

Keywords: Cempedak; beta-caroten content; Cempedak jam

Article Details

Author Biography

, IAIN Samarinda

Fakultas Tarbiyah dan Ilmu Keguruan
How to Cite
(2020). Analysis of Beta-Carotene Content Differences in Cempedak Jam using Traditional and Carbides Fruit Ripening Methods. Food Science and Technology Journal (Foodscitech), 2(2), 35-40. https://doi.org/10.25139/fst.v0i0.2108

References

  1. Andreas pandiangan, Faizah Hamzah dan Rahmayuni, 2017, Pembuatan Selai Campuran Buah Pepaya Dan Buah Terung Belanda. Jom fakultas pertanian, volume 4 no 2. Riau
  2. Arif, A.B., Wahyu D, Enrico S, Suyanti dan Setyadjit. 2014. Optimization of Ripening Technology in Cempedak Fruit (Artocarpus champeden). Journal infromatika pertanian. Vol 23 no 1 juni 2014: 35-46
  3. Arifin, H., Delvita, V., Almahdy, 2007, Pengaruh Pemberian Vitamin C Terhadap Fetus Mencit Diabetes, Jurnal Sains dan Teknologi Farmasi, 12(1), 32-40.
  4. Dahlan, DNA. 2018. The Influence of Cempedak (Artocarpus champaden Lour.) Ripening Variation on Organoleptic Properties of Jam Produced. Int. J. Curr. Res. Biosci. Plant Biol. Vol. 5(6), 58-65.
  5. Englberger, L., Schierle, J., Kraemer, K., Aalbersberg, W., Dolodolotawake, U., Humphries, J., Graham, R., Reid, A. P., Lorens, A., Albert, K., Levendusky, A., Johnson, E., Paul, Y., Sengebau, F., 2008, Carotenoid and mineral content of Micronesian giant swamp taro (Cyrtosperma) cultivars, JFCA, 21, 93-106.
  6. Hartati, F.K. 2016. Aktivitas Aktivitas Anti-inflamasi Ekstrak Etanol dan Air Beras Hitam (Oryza sativa L. indica) Pada Tikus Jantan Wistar. Rekapangan 10(1): 9-14.
  7. Hartati, F.K. 2016. Respon Rasio Tepung Mocaf (Modified cassava flour) dan Tepung Terigu Terhadap Kadar Air, Serat Kasar dan Organoleptik Pada Brownies Kukus. Jurnal Teknologi Proses dan Inovasi Industri 1(1): 30-36.
  8. Hartati, F.K (2016). Evaluasi Metode Pengujian ALT menggunakan Metode Petrifilm Aerobic Count Plate Tarhadap Metode Uji SNI 01.2332.2006 Pada produk Perikanan di LPPMHP Surabaya. Jurnal Teknik Industri Heuristic 13(2): 89-105.
  9. Hartati, F.K. 2016. Anti-Hypercholesterolemia Effect of Black Rice Bran in Male Winstar Rat. Proceeding International Conference. UWM Surabaya 20 – 21 Oktober 2016: 138-143.
  10. Hartati, F.K., dan Bambang, S. 2017. Pengabdian Pada Usaha Produktif Makanan Pokok Harian Berbahan Dasar Kedele. Difusi Iptek 2(1): 62-71.
  11. Hartati, F.K., Simon, B.W., Tri Dewanti, M., dan M. Rifa’I (2017). Anti-Inflammatory Evaluation of Black Rice against TNF-α, IFN-γ and IL-6 Cytokines Produced by Immunocompetent Cells. Food and Agricultural Immunology 28(6): 1116-1125
  12. Hartati, F.K., Simon, B.W., Tri Dewanti, M., dan M. Rifa’I (2017). Antioxidant Activity And Immunomodulator Of Indonesia Black Rice (Oryza sativa L. indica) Extract. Journal of Global Pharma Technology 8(9):176-182
  13. Hartati, F.K (2017). Analisis Boraks Dengan Cepat, Mudah dan Murah. Jurnal Tek. Proses dan Inovasi Industri. 2(1): 33-37
  14. Arlin, B.D., dan F.K. Hartati (2017). Usaha Produktif Abon Kalsium Duri Bandeng. Jurnal Pengabdian Masyarakat. 2(3): 33-38
  15. Hartati, F.K. (2017). Pengembangan Produk Jelly Drink Temulawak (Curcuma xanthorriza Roxb.). Jurnal Teknik Industri Heuristic.14(2): 106-121
  16. Hartati, F.K. (2018). Sifat Fisik, Kimia Dan Organoleptik Jelly Drink Temulawak (Curcuma Xanthorrhiza Roxb.) Sebagai Pangan Fungsional. Hak Cipta 000108204
  17. Hartati, F.K. (2018). Metode Pengujian Angka Lempeng Total (ALT) Menggunakan Petrifilm Aerobic Count Plate Pada Produk Perikanan. Hak Cipta 000108205
  18. Hartati, F.K. (2018). Evaluasi Fitokimia, Aktivitas Antioksidan Dan Imunomodulator Beras Hitam (Oryza sativa L.indica). Hak Cipta 000108893
  19. Hartati, F.K. (2018). Pemanfaatan Kulit Pisang (Musa paradisiaca) Menjadi Donat Tinggi Kalsium. Foodscitech 1(1): 38-44
  20. Hartati, F.K. (2018). Alternatif Pengganti Boraks Pada Pembuatan Kerupuk Puli. Heuristic Jurnal Teknik Industri Vol. 14(2):
  21. Heriyanto, 2009, Karotenoid (Beta-karoten), (online), (http://repository.usu.ac.id/ bitstream/123456789/20091/4/karotenoid(beta-karoten).pdf,
  22. Hock-Eng, K., Prasad, K. N., Kin-Weng, K., Jiang Y., dan Ismail, A., 2011, Carotenoids and Their Isomers: Color Pigments in Fruits and Vegetables, J. Molc., 16, 1710- 1738.
  23. Kaleka, N. 2013. Commercial Bananas. Arcita Publisher. Surakarta. first edition
  24. Leong L. P dan G. Shui. 2002. An Investigation Of Antioxsidant Capacity of Fruit in Singapore Markets. Food Chemistry. 76: 69-75
  25. Lubis Z, Ikhwal A, dan Ginting S. 2014. Pengaruh Konsentrasi Pektin dan lama penyimpanan terhadap mutu selai nanas lembaran. Jurnal rekayasa pangan dan pertanian. 2019, Vol 4 no 4
  26. Nair,S. dan Z. Singh, 2003. Pre-storage ethrel dip reduces chilling injury enhances respiration rate, ethylene produsction and improves fruit quality of „Kensington‟ mango. Food, Agriculture & Environment.1(2) : 93-97
  27. Ottaway, P.B. 1999. The Technology of Vitamins in Food. Aspen Publisher, Inc. Garthersburg. Marryland.
  28. Parwata, O.A., Ratnayani, K., Listya, A. 2010. Aktivitas antiradikal bebas serta kadar betakaroten pada madu randu(Ceiba pentandra) dan madu kelengkeng (Nephelium Longata L), jurnal Kimia 4 vol 1 januari 2010:54-62. ISSN 1907-9850.
  29. Risti Febriani, Kapti Rahayu Kuswanto, Linda Kurniawat. (2018) KARAKTERISTIK SELAI FUNGSIONAL YANG DIBUAT DARI RASIO BUAH NAGA MERAH (Hylocereus polyhizus)-JAMBU BIJI MERAH (Psidium guajava)-NANAS MADU (Ananas comosus) DENGAN VARIASI PENAMBAHAN GULA. Jurnal Ilmiah Teknologi dan Industri Pangan UNISRI, Vol. 2, No. 1: 46-52. ISSN 2502-9347.
  30. Sidauruk, M. 2011. Studi pembuatan selai campuran dami nangka (Artocarpus heterophyllus) dengan belimbing wuluh (Averrhoa blimbi L). Skripsi. Fakultas Pertanian, Universitas Padang.
  31. SNI. 2008. Selai buah. SNI 374: 2008. Jakarta: BADAN STANDARISASI NASIONAL.
  32. Septi Erlinda Dewi . 2014. Perbandingan Kadar Vitamin C , Organoleptik dan Daya Simpan Selai Buah Tomat (Lycopersicum wsculentum) dan Pepaya (Carica papaya) yang ditambahkan Gula Pasir. Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan Universitas Muhammadiyah Surakarta.
  33. Subawati, Reni Kusumaningtyas dan Leenawaty Limantara, 2009, Isomerisasi dan Oksidasi Senyawa Karotenoid dalam Buah Kelapa Sawit Selama Pengolahan CPO, Indonesian Journal of Chemistry, Vol 9 No 1: 48 - 53
  34. Suryanegara, 2012. Traditional Fruit Diving Using Gamal Leaf (Glircidia Maculata), Dapdap, Gerombong And Carbit. http://wayansuryanegara.blogspot.co.id/2012/04/pengeraman-buah-secara tradisional.html. accessed on 20 March 2018
  35. Tetty, NAH. 2011. The influence of comparative concentration of sucrose and cempedak juice (artocarpus integer (tunb.) Merr.) On quality of candy jelly during on storage periode (Essay). Faculty of Technobiology of Biology Program. Atma Jaya University Yogyakarta
  36. Tim penulis PS. 1998. Agribusiness of Fruit Plants. Jakarta: Niaga Swadaya. ISBN 9794-8919
  37. Winarno, F.G., Fardiaz. S dan Fardiaz, D. 2002. Pengantar teknologi pangan. Jakarta. PT gramedia.
  38. Winarno, FG. 2002. Kimia pangan dan gizi. Jakarta: Gramedia